BiHEnglish

CAR prirode i Kuća prirode su voćni sokovi od posebno odabranih vrsta i sorti voća iz domaćih voćnjaka.

Proizvedeni su cijeđenjem zdravog, zrelog voća bez dodataka koncentrata, konzervansa, sećera, saharina i vode, nakon čega je izvršena pasterizacija kako bi se sačuvala sva hranjiva i ljekovita svojstva.

Posebna receptura i odabir sorti voća našim sokovima daje jedinstven i nezaboravan okus i budi želju da popijemo još jednu čašu.


Sokovi imaju blagotvorna i ljekovita svojstva, preporučuju se djeci i trudnicama, kao i svima koji drže do svog zdravlja.

 


OD ČEGA PRAVIMO SOKOVE AS i CAR?


 

 

CIJEĐENE SOKOVE Kuće prirode na tržište plasiramo pod imenima CAR PRIRODE i KUĆA PRIRODE.

Prve možete kupiti u apotekama i to su namjenski sokovi namjenjeni poboljšanju zdravlja Vas i Vaše porodice. Sokove KUĆA PRIRODE možete kupiti na odjelima zdrave hrane u većini tržnih centara i supermarketa u BiH. Pakovanje od 200 ml moćete konzumirati u mnogim restoranima.
Svi ovi sokovi napravljeni su od od posebno odabranih vrsta i sorti voća iz domaćih voćnjaka.
Proizvedeni su cijeđenjem zdravog, zrelog voća bez dodataka koncentrata, konzervansa, sećera, saharina i vode, nakon čega je izvršena pasterizacija kako bi se sačuvala sva hranjiva i ljekovita svojstva.
Posebna receptura i odabir sorti voća našim sokovima daje jedinstven i nezaboravan okus i budi želju da popijemo još jednu čašu.
Sokovi DOMAĆE napravljeni su od prirodnih koncentrata domaćeg voća i oduševit će Vas svojim ukusom.
Možete ih kupiti na odjelima prirodnih sokova u supermarketima širom Bi
H.

vocke-malina

Voćni sok od maline sa predjela Srebrenice, Bratunca i Zvornika, sa dodatkom tri odabrane sorte jabuke iz predjela Gradiške i Goražda.

Sok od maline je prije svega dijetetski proizvod i izvrstan je izvor vitamina C, ne sadrži masnoće i holesterol.

Nalazi se u sokovima za zdravo srce, imunitet i oporavak organizma u grupi Car prirode kao i u soku od maline u grupi Kuća prirode


vocke-kupina

Voćni sok od divlje kupine sa predjela Srebrenice, Bratunca i Zvornika, sa dodatkom 2 odabrane sorte crnog grožđa iz Ljubuškog i Trebinja i 4 odabrane  sorte jabuke iz predjela: Gradiške i Goražda.

Djelotvorne tvari iz soka od kupine su betaini koji potiču rad jetrenih stanica te štite jetru i žučne puteve od raznih tegoba.

Sok od kupine se može naći u Soku za krvnu sliku, Soku za imunitet, Soku za oporavak organizma i u Soku od crne ribizle i Soku od kupina


 

vocke-crna-ribizla

Sadržaj soka je čisti voćni sok od crne ribizle sa dodatkom odabrane sorte crnog grožđa iz Trebinja, kupine iz Bratunca, četiri odabrane sorte jabuke iz predjela Gradiške i Goražda i dodatkom prirodnog limuna.

 

Sok od crne ribizle djeluje diuretski i tako pomaže u pročišćavanju organizma od nakupljenih otrova. Povećava imunitet.


vocke-borovnica

Sadržaj soka je čisti voćni sok od samonikle borovnice iz predjela Fojnice, sa dodatkom dvije odabrane sorte crnog grožđa iz Ljubuškog i Trebinja, dvije odabrane  sorte jabuke iz predjela Gradiške i prirodnog limuna.

Borovnica sadrži antocijanin, prirodni antioksidans koji smanjuje krvni tlak, spriječava stvaranje krvnih ugrušaka i pomaže opskrbu živčanog sistema krvlju.


vocke-visnja

Sadržaj soka je čisti voćni sok od dvije odabrane sorte višnje iz Ljubinja i Brčkog, sa dodatkom dvije odabrane sorte crnog grožđa iz Ljubuškog i Trebinja i dvije sorte jabuke iz predjela  Gradiške.

Sok od višnje ima vrlo nisku energetsku vrijednost, a odličan je izvor vitamina A i C.


vocke-jabuka

Sadržaj soka je čisti voćni sok od jabuka, napravljen od 12 odabranih sorti jabuke iz predjela: Gradiške, Goražda, Kaknja i Olova.

Ljekovito djelovanje je: antioksidativno dejstvo, snižava holesterol i trigliceride, reguliše probavu i ublažava kašalj i kijavicu. Preporučuje se dijabetičarima, osobama sa povišenim masnoćama u krvi i srčanim problemima. Smanjuje kiselost želučanog sadržaja čime olakšava tegobe kod pojačane sekrecije želučane kiseline.


Može se konzumirati tokom čitavog dana umjestio vode, ali se preporučuje konzumiranje 2 dl soka prije spavanja jer djeluje na nesanicu, jača nerve i poboljšava probavu. Sok od jabuke utiče na metabolizam i doprinosi vitkoj liniji.


vocke-zelena-jabuka

Sadržaj soka je čisti voćni sok od jabuka, napravljen od sorte Granny Smith iz predjela Gradiške i namijenjen je dijabetičarima.
Ljekovito djelovanje je: antioksidativno dejstvo, snižava holesterol i trigliceride, reguliše probavu i ublažava kašalj i kijavicu.


Preporučuje se osobama sa povišenim šećerom i masnoćama u krvi i sa srčanim problemima, smanjuje kiselost želučanog sadržaja, tako da olakšava tegobe kod pojačanog lučenja želučane kiseline.


Može se konzumirati tokom čitavog dana umjesto vode, a preporučuje se 2 dl soka prije spavanja jer djeluje na nesanicu, jača nerve i poboljšava probavu.
Sok od jabuke utiče na metabolizam i doprinosi vitkoj liniji


vocke-mrkva

Sok od mrkve daje organizmu energiju i uklanja umor, a jabuka pomaže u kontrolisanju tjelesne težine, tlaka i holesterola.

Sok dobijen kombinacijom mrkve i jabuke djeluje kao snažan antioksidans i pročišćivač organizma. Vrlo je bogat brojnim mikroelementima i vitaminima, a najzastupljeniji je vitamin A koji štiti vitamin C od oksidacije, doprinosi zdravlju kože, kose, a pomaže u liječenju bolesti vida. Sadrži  vitamine B1, B2, E, eterična ulja, mineralne soli i kalij. Ne sadrži masnoće pa je djelotvoran kod infekcije crijeva, dječijeg proljeva, čira želuca i dvanaesterca, slabosti jetre i mjehura i kod kožnih bolesti.

 

Preporučuje se osobama sa problemima vida i dijabetičarima.


vocke-kruska

Sadržaj soka je čisti voćni sok od kruške napravljen od sorte viljamovka iz okoline Visokog.


Proizveden je cijeđenjem zdravog, zrelog voća bez dodataka sećera, saharina i vode, nakon čega je izvršena pasterizacija kako bi se sačuvala sva hranjiva i ljekovita svojstva


vocke-kruska

Sok od brusnice je proizveden je cijeđenjem zdravih, zrelih plodova divlje brusnice sa prijedjela Fojnice.

 

Sok od brusnice sadrži kalij, vitamin A i C. Zbog antiseptičnih svojstava veoma je efikasan u liječenju mokraćnih puteva i organa ( bakterija E. Colli). Sok od brusnice snižava razinu šećera u krvi i smatra se prirodnim antibiotikom.


Preporučuje se osobama koje su sklone stresu, te kao prevencija pojave kardio-vaskularnih problema. Brusnica blagotvorno djeluje kod liječenja bolesti očiju.
Zbog niskokalorične vrijednosti, konzumacija soka od brusnice preporučuje  se  dijabetičarima


vocke-kruska

Celer podstiče izlučivanje mokraće, pročišćava jetru, snižava šećer i krvni pritisak.


Sok od povrća koji sadrži celer djelotvoran je kod infekcije crijeva, slabosti jetre, kožnih bolesti, bolesti mokraćnih puteva, manjenja LDL holesterola i protiv ateroskleroze. Reguliše krvni pritisak, utiče na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, štiti srce i krvne sudove, pomaže oslobađanju od stresa ...

 

Preporučuje se piti ujutro i uveče po 3dl soka prije jela, osobama koje imaju probleme sa vidom, krvnom slikom, disajnim putevima, mokraćnim putevima, osobama izloženim stresu i zamoru, dijabetičarima i trudnicama.


vocke-kruska

Šljiva je bogata mineralima kao što su kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, natrijum, zeljezo i bakar. Od vitamina u šljivi je najviše prisutan provitamin A-beta koarotin,  vitamin C,  E  i  B6.

 

Zbog prisustva kalijuma, sok od šljive je odličan za osobe koje imaju noćni rad, stresna stanja, intezivnu fizičku aktivnost. Sok naročito godi sportašima. Šljiva sadrži i pektin koji je djelotvoran protiv zatvora, a vitamini B grupe utiču na psihički nemir i poboljšavaju koncentraciju.


Svježi sok od šljive smanjuje kiselost želudačnog soka, pa se može koristiti prilikom liječenja gastritisa i čira.


vocke-kruska

Dunja sadrži minerale kao što su bakar, kalijum, natrijum, magnezijum, taninske materije i  fosfornu  kiselinu. Dunja sadrži veliku koncentraciju provitamina A-beta karotin, vitamin B1 i B2.


Korištenje soka od dunje preporučuje se protiv upale ždrijela, krajnika i sluzokože dišnih puteva, protiv upale želudca i crijeva. Sok od dunje blagotvorno djeluje prilikom liječenja anemije. 

 

Zbog niskokalorične vrijednosti, dijabetičari mogu konzumirati sok od dunje.


vocke-kruska

Sok od cvekle sadrži gotovo sve važne minerale: kalijum, fosfor, kalcijum, magne-zijum, željezo, fluor, jod i kobalt koji učestvuje u stvaranju vitamina B12 koji ima značajnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Cvekla je veoma bogata vitaminom C i vitaminima B grupe (B1, B2 i PP).

 

Zbog prisustva betanina i betaina preporučuje se za jačanje krvnih sudova, anemije,  regulaciju pritiska i holesterola, protiv atero-skleroze i za bolje funkci-onisanje jetre.

 

Zbog prisustva antocijana (crvenog pigmenta) može uticati na suzbijanje rasta tumorskih ćelija.


vocke-crno-grozdje

Djelotvorne tvari iz soka od grožđa su vitamini B grupe (osim B12) koji su odlični za bolji rad nervnog sistema, vitamin C, kao i  provitamin A-beta karotin. Polifenoli utiču  na  bolji  protok  krvi, spriječavaju zgrušavanje i nastanak bolesti srca i krvnih sudova i povećavaju zaštitni holesterol.


Zbog prisustva bora sok od groždja je odličan za podizanje nivoa ženskih polnih hormona kod žena u menopauzi. Prisustvo polifenola + resveratrola sprječava pojavu karcinoma prostate, pluća, jetre i dojke.


Zbog velikog sadržaja grožđanog šećera u soku,ne preporučuje se dijabetičarima.


vocke-crno-grozdje

Djelotvorne tvari iz soka od grožđa su vitamini B grupe (osim B12) koji su odlični za bolji rad nervnog sistema, vitamin C, kao i provitamin A-beta karoten.
Sok od grožđa potiče apetit, pospješuje izmjenu tvari u organizmu i izlučivanje štetnih tvari iz organizma.


Izuzetan je čistač jetre. Preporučuje se kod slabokrvnosti, pomaže u normaliziranju krvnog pritiska.
Sok od grožđa preporučuje se osobama koje boluju od upale zglobova, reumatizma, oštećenosti jetre i slezene, kao i kod nekih trovanja.

Zbog velikog sadržaja grožđanog šećera u soku, ne preporučuje se dijabetičarima.