BiHEnglish

CAR prirode i Kuća prirode su voćni sokovi od posebno odabranih vrsta i sorti voća iz domaćih voćnjaka.

Proizvedeni su cijeđenjem zdravog, zrelog voća bez dodataka koncentrata, konzervansa, sećera, saharina i vode, nakon čega je izvršena pasterizacija kako bi se sačuvala sva hranjiva i ljekovita svojstva.

Posebna receptura i odabir sorti voća našim sokovima daje jedinstven i nezaboravan okus i budi želju da popijemo još jednu čašu.


Sokovi imaju blagotvorna i ljekovita svojstva, preporučuju se djeci i trudnicama, kao i svima koji drže do svog zdravlja.


as-ribizla

SOK OD CRNE RIBIZLE


Sadržaj soka je čisti voćni sok od crne ribizle sa dodatkom odabrane sorte crnog grožđa iz Trebinja, kupine iz Bratunca, četiri odabrane sorte jabuke iz predjela Gradiške i Goražda i dodat-kom prirodnog limuna. Proizveden je cijeđenjem zdravog, zrelog voća bez dodataka šećera, saharina i vode, nakon čega je izvršena pasterizacija kako bi se sačuvala sva hranjiva i ljekovita svojstva.


Sok od crne ribizle djeluje diuretski i tako pomaže u pročišćavanju organizma od nakupljenih otrova. Povećava imunitet. Koristan je kod povišene temperature jer rashlađuje organizam. Visok sadržaj voćnih kiselina potspješuje rad probavnih organa i  cjelokupnog organizma, potiču žlijezde na probavu, štite vitamin C od oksidacije, uništavaju bakterije, doprinose opštoj ravnoteži u organizmu i povećavaju  radnu sposobnost. Sok od ribizle ima veliku količinu željeza (Fe), kalcija, vitamina C i E. Preporučuje se malokrvnim i iznemoglim osobama.


Sok od ribizle utiče na metabolizam i doprinosi vitkoj liniji. Sadržaj 0,75l.

 

malina

SOK OD MALINE


Sadržaj soka je čisti voćni sok od maline sa predjela Srebrenice, Bratunca i Zvornika, sa dodatkom tri odabrane sorte jabuke iz predjela Gradiške i Goražda.


Sok od maline je prije svega dijetetski proizvod i izvrstan je izvor vitamina C, ne sadrži masnoće i holesterol. Pored dijabetičara preporu-čuje se trudnicama i dojiljama jer pomaže kod jutarnjih mučnina, sprječava pobačaj, održava tonus maternice i potiče proizvodnju majčinog mlijeka. Sok od maline sadrži elagičnu kiselinu (1500 mg/gr), koja djeluje antikancerogeno, antimutageno, antivirusno i antibakterijski.


Sok od maline utiče na metabolizam i doprinosi vitkoj liniji. Sadržaj 0,75l.


 

kupina

SOK OD KUPINE


Sadržaj soka je čisti voćni sok od kupine iz predjela Srebrenice, Bratunca i Zvornika, sa dodatkom dvije odabrane sorte crnog grožđa iz Ljubuškog i Trebinja i 4 odabrane sorte jabuke iz predjela Gradiške i Goražda.


Djelotvorne tvari iz soka od kupine su betaini koji potiču rad jetrenih stanica te štite jetru i žučne puteve od  raznih  tegoba.Smanjuje stvaranje masnoća u krvi, poboljšava probavu, izlučuje vodu iz organizma, odličan je za prehladu i upalu grla i za jačanje desni. Sok od kupine ima veliku količinu vitamina C, željeza, mliječnu i salicilnu kiselinu, što je veoma bitno u prve dvije godine života, kao i kod trudnica, dojilja, u pubertetu i klimakteriju.

 

 

Preporučuje se dijabetičarima i malokrvnim osobama, a ima odlično laksativno dejstvo kod osoba sa poremećajem varenja. Sok od kupine utiče na metabolizam i doprinosi  vitkoj liniji. Sadržaj 0,75.

 

brusnica

SOK OD BRUSNICE


Sadržaj soka je čisti voćni sok od brusnice sa prijedjela Fojnice, sa dodatkom odabrane sorte grožđa i jabuke.


Sok od brusnice sadrži kalij, vitamin A i C. Zbog antiseptičnih svojstava veoma je efikasan u liječenju mokraćnih puteva i organa ( bakterija E. Colli).
Sok od brusnice snižava razinu šećera u krvi i smatra se prirodnim antibiotikom.

 

Preporučuje se osobama koje su sklone stresu, te kao prevencija pojave kardiovaskularnih problema.
Brusnica blagotvorno djeluje kod liječenja bolesti očiju.
Zbog niskokalorične vrijednosti, konzumacija soka od brusnice preporučuje  se  dijabetičarima.
Sadržaj 0,75l.


 

as-visnja

SOK OD VIŠNJE


Sadržaj soka je čisti voćni sok od dvije odabrane sorte višnje iz Ljubinja i Brčkog, sa dodatkom dvije odabrane sorte crnog grožđa iz Trebinja i dvije sorte jabuke iz predjela  Gradiške.
Sok od višnje ima vrlo nisku energetsku vrijednost, a odličan  je  izvor   vitamina   A  i  C. Sadrži antocijanine, te vrlo moćne antioksidante protiv oštećenja stanica, koji zbog tih velikih količina imaju i protu-upalni učinak. Ne sadrži  holesterol.
Narodna medicina kaže da sok od višnje pomaže kod kamenca u bubrezima i mokraćnih puteva. Smanjuje  stvaranje  masnoća u krvi  tj.  LDL  holesterola.
Preporučuje se dijabetičarima, malokrvnim i  gojaznim  osobama. Sok od višnje utiče na metabolizam i doprinosi  vitkoj  liniji.

Sadržaj 0,75.

 

jabuka

SOK OD JABUKE


Sadržaj soka je prirodni voćni sok od jabuke, napravljen od 12 odabranih sorti jabuke iz predjela Gradiške, Goražda, Kaknja  i  Olova.


Ljekovito djelovanje je: antioksidativno dejstvo, snižava holesterol i trigliceride, reguliše probavu i ublažava kašalj i kijavicu. Preporučuje se: dijabetičarima, osobama sa povišenim masnoćama u krvi i srčanim problemima. Smanjuje kiselost želučanog sadržaja čime olakšava tegobe kod pojačane sekrecije želučane kiseline.

 

Može se konzumirati tokom čitavog dana umjesto vode, ali se preporučuje konzumiranje 2 dl soka prije spavanja, jer djeluje na nesanicu, jača nerve i poboljšava probavu. Sok od jabuke utiče na metabolizam  i  doprinosi  vitkoj  liniji. Sadržaj 1l.

 

cvekla

SOK OD CVEKLE


Sadržaj soka je čisti sok od 70% cvekle i 30% višnje,  i jabuke. Proizveden je mehaničkom preradom zdravih, zrelih plodova bez dodataka sećera, zaslađivača i vode, nakon čega je izvršena pasterizacija kako bi se sačuvala sva hranjiva  i  ljekovita  svojstva.


Sok od cvekle sadrži gotovo sve važne minerale: kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, željezo, fluor, jod i kobalt koji učestvuje u stvaranju vitamina B12 koji ima značajnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Cvekla je veoma bogata vitaminom C i vitaminima B grupe (B1, B2 i PP).  Zbog prisustva betanina i betaina preporučuje se za jačanje krvnih sudova, anemije,  regulaciju pritiska i holesterola, protiv ateroskleroze i za bolje funkcionisanje jetre.

 

Zbog prisustva antocijana (crvenog pigmenta) može uticati na suzbijanje rasta tumorskih ćelija.
Sadržaj 1l.

 

mrkva

SOK OD MRKVE


Sadržaj soka je čisti sok od 50% mrkve i 50% jabuke.
Sok od mrkve daje orga-nizmu energiju i uklanja zamor, a jabuka pomaže u kontrolisanju tjelesne težine, tlaka i holesterola.


Sok dobijen kombinacijom mrkve i jabuke djeluje kao snažan antioksidans i pročišćivač organizma. Vrlo je bogat mikroelementima i vitaminima. Najzastupljeniji je vitamin A, koji štiti vitamin C od oksidacije, doprinosi zdravlju kože, kose, a pomaže u liječenju bolesti vida. Sadrži  vitamine B1, B2, E, eterična ulja, mineralne soli i kalij.


Ne sadrži masnoće pa je djelotvoran kod infekcije crijeva, dječijeg proljeva, čira želuca i dvanaesterca, slabosti jetre i mjehura i kod kožnih bolesti.
Preporučuje se osobama koje imaju problemime sa vidom  i  dijabetičarima. Sadržaj 1l.

 

car-sirce

JABUKOVO SIRĆE


Sadržaj sirćeta je čisti sok od divljih jabuka (narodni naziva “Zukva“) iz predjela  Kaknja  i  Olova.
Proizveden je mehaničkom preradom zrelog voća bez dodataka sećera i vode. Poslije cijeđenja, sok je ostavljen 2 sedmice da vrije i da se istaloži. Nakon toga je pretočen u nove posude i postupak je ponovljen još dva puta. Na ovaj način smo dobili čisto jabukovo sirće koje se istaložilo 42 dana, čime se isčistilo od svih neželjenih primjesa.


Ljekovito djelovanje je: antioksidativno dejstvo, snižava holesterol i trigliceride, reguliše probavu, snižava temperaturu. ublažava kašalj i kijavicu.


Preporučuje se: dijabetičarima, osobama sa povišenim masnoćama u krvi, osobama sa srčanim problemima. Konzumira se dvije supene kašike sa 1 dl  vode,  ujutro  prije  jela. Sirće od divljih jabuka utiče na metabolizam i doprinosi vitkoj liniji. Sadržaj 1l.